Arbetsplan.
Arbetsplan gymnasiearbete
- NO-undervisning i mellanstadiet
Syfte:
I vårt arbete vill vi undersöka hur mycket barn i mellanstadiet vet om de naturvetenskapliga ämnena, främst kemi. Vi vill också förmedla kunskap och skapa intresse för NO och kemi.
Frågor:
Vi tänker ta hjälp av frågorna:
Vad har de för kunskap nu?
Har de någon form av undervisning nu?
Vad är deras bild av NO? Vad associerar de det med?
Vad har lärarna för inställning till NO-undervisning?
Metod:
För att kunna kontakta skolorna och presentera vårt arbete måste vi skapa en översiktlig plan över vårt projekt. Den planen ska innehålla grov lektionsplanering och antal lektionstillfällen. Vi måste även bestämma hur vi ska göra för att undersöka vilka kunskaper de har nu. Vårt mål är att besöka en till två klasser, men att göra kunskapsundersökningar i något fler klasser.
När vi har planen klar behöver vi börja ta kontakt med skolorna. Vi ska maila rektorer/lärare för att berätta om vår idé och vårt syfte samt hitta några klasser vi kan samarbeta med.
Därefter ska vi planera hur vi ska undersöka barnens kunskaper och tankar om NO. Vi får undersöka vad de kan tänkas kunna så att vi inte lämnar ut en enkät som de inte förstår någonting av. Vi ska även göra en enkät om lärarnas inställning till NO.
Nästa steg är att börja planera våra ”lektioner” i detalj och försöka ta reda på vad som är en rimlig nivå att lägga undervisningen på så att den kan bli förstålig och intressant. Vi får leta material och planera experiment som är lärorika och intressanta och bestämma vilka delar i naturvetenskapen vi vill ta upp.
När vi har genomfört våra lektioner får vi skriva en form av utvärdering som vi kan använda för att analysera vårt arbete.
I arbetet kan vi presentera bakgrundsfakta med frågor som:
Varför valde vi det här ämnet?
Hur ser NO-undervisningen på mellanstadiet ut idag?
För att besvara dessa frågor kan vi använda våra egna undersökningar men även använda redan existerande studier och material.
Vi kommer att skriva en blogg under arbetets gång för att kunna återgå till den när vi skriver arbetet. Adressen är http://naturvetarna.blogg.se
Tidsplan:
v.36-38 Skriva arbetsplan.
Ta kontakt med skolor och göra en översiktlig plan av arbetet.
v.39- 43 Göra undersökning.
Börja planera lektionerna och experimenten.
Börja testa våra experiment själva.
v.44- 51 Vårt mål är att genomföra alla lektionerna under den här perioden om det är
möjligt. Om tiden räcker till gör vi en utvärdering då eftersom det inte är så praktiskt att göra en utvärdering precis efter lovet.
v.3 à Om tiden ej räckt till: lektion och utvärdering.
Skriva gymnasiearbetet.
v.3-7 Leta bakgrundsfakta om ämnet.
Läsa andras undersökningar och arbeten.
v. 8-14 Sammanställa vår egna fakta och sätta ihop arbetet
v.15-17 Finslipa!
Brev till skolorna - check!
Idag har vi fått ihop ett fint brev som vi ska skicka ut till mellanstadieskolorna här i Värnamo.
Här är ett litet smakprov

Torsdag 19/9
Igår på gymnasiearbetestiden började vi skriva ett brev om vårt projekt som vi sedan ska kunna skicka ut till skolorna. Vi kom en bra bit, och vi har preliminärbestämt våra teman till lektionerna. De blir:
- Vad är kemi? - alla är kemister
- Kemins grunder
- Vardagskemi (?)
Vi tror det blir bra, men vi får se.Vi satt även och kollade runt i lite böcker och på internet efter lämpliga experiment som vi kan genomföra under lektionerna. En inspirationskälla blev ett gammalt gymnasiearbete - Kemijulkalendern på YouTube.
Planen är att vi ska kunna skicka ut vårt brev till skolorna i nästa vecka så att vi sedan kan komma i gång och göra undersökningar, och planera in lektioner.
Ha det!
Kick-off!

Nu är vi igång

Hej!
Vi är Hedvig och Matilda.
Den här bloggen ska handla om vårt gymnasiearbete och vi kommer använda den som en loggbok under arbetetsgång.
Välkomna att följa vår resa i den naturvetenskapliga världen!
Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.